Produktets Livscykluskoncept - Hvad Er Det?

Produktets Livscykluskoncept - Hvad Er Det?
Produktets Livscykluskoncept - Hvad Er Det?

Video: Produktets Livscykluskoncept - Hvad Er Det?

Video: Produktets Livscykluskoncept - Hvad Er Det?
Video: DMD07_1 - Introduktion til Standarder 2024, April
Anonim

Hvordan finder man ud af, hvilket produkt der er bedst at tilbyde kunderne? Nøglen til at besvare dette spørgsmål er at forstå, hvordan produktet opfører sig på markedet.

Produktets livscykluskoncept - hvad er det?
Produktets livscykluskoncept - hvad er det?

Konceptet med en produktlivscyklus er et udtryk, som marketingfolk bruger til at beskrive alle faser af et produkt på markedet, fra adgang til marked til exit fra markedet. Det tager højde for selve produktet, dets funktioner samt konkurrenters og forbrugeres adfærd.

Selve konceptet forbliver klassisk og bliver ikke forældet gennem årene. Hvad er årsagen til dette? Hovedårsagen: et produkts livscyklus forkortes konstant. Tidligere blev en symaskine brugt i lang tid, den blev arvet, men nu erstattes nogle produkter af andre, og nye modeller af maskinen vises hvert år. Markedsførere forsøger at forstå, hvorfor dette sker, og de prøver at bestemme, hvordan og hvad de skal erstatte produktet med, så det bliver populært og efterspurgt i betragtning af den situation, der udvikler sig omkring produktet.

Dette koncept er også meget nyttigt i planlægningen. Det er meget vigtigt for en virksomhed at forstå, hvor meget dette eller det pågældende produkt kan være i butikshylderne, om det er på tide at ændre sortimentet, og hvad man skal ændre det til.

Konceptet identificerer flere faser i et produkts liv:

· Implementering.

· Vækststadie.

· Markedets modenhed.

· Afvis etape.

For marketingfolk er planlægning vigtig for salgsmængden, som ændres, og den fortjeneste, som produktet bringer. I første fase kan overskuddet være negativt: Virksomheden investerer for at skabe et produkt, bringe det til markedet, for reklame og oprette et salgsnetværk. I første omgang er alle disse omkostninger større end den fortjeneste, som salget af produktet medfører. Senere, når break-even-punktet er bestået, vil produktet inddrive virksomhedens omkostninger, så vil virksomheden begynde at tjene penge.

Produktet bringer maksimal fortjeneste på modenhedsstadiet: på dette tidspunkt er produktet velkendt, det kræver ikke yderligere reklameomkostninger, og forbrugerne er villige til at købe det. Den næste fase er recessionen. På et tidspunkt falder salget, og et andet produkt bliver mere attraktivt. Det er vigtigt for en virksomhed at forstå, på hvilket tidspunkt et produkt skal fjernes fra markedet og erstattes med en anden model eller et andet produkt.

Et vigtigt kendetegn ved et produkt på markedet er konkurrenternes adfærd såvel som deres antal. Et voksende produkt har flere konkurrenter, i recessionen er der færre konkurrenter, men produktet mister for dem.

Når du forstår produktets livscyklus regelmæssige, vil du være i stand til at planlægge dit virksomheds arbejde mere succesfuldt, hvilket betyder at du bliver mere succesrig.

Anbefalede: